Задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито се въвежда от

...
Задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито се въвежда от
Коментари Харесай

Без сертификат само в хранителни магазини, аптеки и банки

Задължителен " зелен " сертификат за всички действия на закрито се вкарва от четвъртък.

Такъв се издава при имунизиране, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за период до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа). Сертификатът ще е наложителен при посещаване на кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини вид мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му документ няма да се изисква от учителите. Преустановявани обаче ще бъдат  присъствените образователни занимания във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население. Когато заболеваемостта е сред 500 и 750 на 100 000 население ще редуват паралелките – половината ще са онлайн, а другата половина - присъствено. Спирани ще бъдат присъствените занятия на 50% от паралелките и, когато 1 заболеваемостта е сред 250 и 500 на 100 000 души и има отсъствия на над 20% от учениците в даденото учебно заведение или са сложени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото образование ще се реализира по график, избран от шефовете на съответните учебни заведения. " Ситуацията ще се преглежда по общини, а не по области. Целта ни е оптимално да се продължи присъственият развой ”, обясни Кацаров.

Работодателите и органите по назначение във всички администрации провеждат работния развой на чиновниците като откриват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за минимум 50% от личния състав, в случай че работата не го разрешава, гласи още заповедта на здравния министър. Препоръката му е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за обществени услуги. Въвежда се условие за всички работещи в лечебни заведения да са със " зелен " документ. Това условие се вкарва и за работещите в старешки домове.

 

 

 
 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР